perjantai 14. syyskuuta 2018

Hyvinvointi, mitä se on?

Perjantain kunniaksi julkaisemme muutaman sanan hyvinvoinnista; siitä kaikkein tärkeimmästä, jotta elämä rullaisi ja olisi tasapainossa kaikilla osa-alueilla. Liikuntavastaavamme Laura avaa aihetta hieman syvällisemmin:

"Monesti mietitään miten liikunnasta saisi säännöllistä ympäri vuoden. Paljon kuulee kommenttia, ettei ole aikaa ja on haastavaa sitoutua mihinkään.
Aloitetaanpa alusta; mikä on kaiken keskipiste, jotta jaksat käydä töissä, opiskella, huolehtia kodista ja perheestä? Vastaus: oma hyvinvointisi!

Tästä elämän tärkeimmästä asiasta luovutaan liiankin helposti ja sen merkitys häviää kaiken muun alle. Herääkin kysymys miten on aina aikaa kaikelle muulle? Kaikelle sille, joka menee oman hyvinvoinnin edelle? Vastaus: Oma hyvinvointi ei merkitse mitään. Ajatuksena omaa hyvinvointia pidetään kyllä tärkeänä, kun sitä kysytään. Mutta onko se oikeasti sinulle yksi tärkeimmistä arvoista elämässäsi?

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen auttaa jaksamaan työssä ja työkin useasti maistuu vähän paremmalta. Kotona arki- askareet tuntuvat helpommilta. Sosiaalisista suhteista huolehtiminen tuntuu paremmalta virkeänä kuin väsyneenä. Arjen pyörittäminen kokonaisuutena tuntuu helpommalta, kun voit hyvin ja pystyt paremmin järjestämään ja organisoimaan elämääsi.



Miten sitten saan oman hyvinvointini nostettua esiin ja huolehdittua siitä?

Tässä hieman alustusta mitä voit tehdä:
- Avaa kalenterisi pöydälle ja käy läpi tulevan viikon tapahtumat
- Onko jokainen merkitty tapahtuma oikeasti tärkeä? Onko se sellainen asia, että sitä ei voi millään siirtää? Esimerkiksi siivoaminen juuri tiettynä päivänä ja tiettyyn kellonaikaan?

Kun olet käynyt tapahtumat läpi, mieti seuraavia asioita/esteitä (muutamia esimerkkejä). Kolahtaako joku juuri sinuun?
- Jos sinulla on lapsia ja heidän harrastuksiaan: mitä voisit tehdä sillä aikaa kun lapsesi harrastaa?
- Teetkö töitä 24/7 ilman minkäänlaista taukoa?
- Opiskeletko 24/7 ilman minkäänlaista taukoa?
- Onko perheessäsi muita jäseniä, jotka voisivat osallistua kotiaskareisiin? Voisitteko jakaa perheessä kotiaskareet?
- Nyt kun katsot viikko- ohjelmaasi, nouseeko esiin muita asioita joihin pystyisit vaikuttamaan niin, että saisit järjestettyä lisää tilaa?
- Oletko "vahingossa" hamstrannut vähän liikaa "pään vaivaa"?

Nyt kun olet tutkinut kalenteriasi, mieti seuraavaksi asioita joita haluaisit tehdä oman hyvinvointisi eteen. Mitä ne olisivat? Milloin niitä voi toteuttaa? Muista aloittaa maltilla, valitse alkuun vain 1-2 asiaa, jotka toteutat viikon aikana.

Järjestä kalenterin palaset niin, että sinne jää tilaa hyvinvointipalasille. Kokoa palasista toimiva, hyvinvointiasi edistävä kokonaisuus.

Onnistuitko? Jos et, ota yhteyttä laura.henttinen@hanhivaara.fi ja katsotaan yhdessä sinulle toimiva kokonaisuus."



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)