perjantai 24. marraskuuta 2017

Kestävyystreenaajan talvi

Marraskuu, tuo synkin ja voimia vievin kuukausi vuodesta! Ilma on koko ajan synkkä ja sumuinen, energiatasot ovat nollilla ja mikään ylimääräinen ei oikein huvita. Itsekin törmäsin tähän tunteeseen vain muutama viikko sitten; muun muassa omat juoksutreenini jäivät väsymyksen vuoksi tekemättä, olo oli aivan kaoottinen. 

Sain kuitenkin lähetettyä valmentajalleni viestiä vielä hyvissä ajoin ja sainkin häneltä viisaan neuvon vastauksesi: "Muista nyt, että kesän juoksijat tehdään talvella!" Jostain kumman syystä mieli ei ollutkaan tämän jälkeen enää niin synkkä; liekö muutos motivaationi äkilliseen nousuun johtunut sitten uusista juoksuvermeistä vai vain tuosta kyseisestä sähköpostista... ;)


Olen huomannut, että juoksuun ja sen maailmaan enemmän ja enemmän paneutuessani on tullut tarve miettiä myös sitä miten juoksusta saa mahdollisimman taloudellista ja kannattavaa; niin ettei riko paikojaan aivan kokonaan ja miten pääsee parhaiten palautumaan edellisestä treenistä. Uni on elinehto ja siitä en edes minä suostu enää karsimaan! Toisena asiana olen huomannut, että aikaisemmin olen juossut aivan liian kovaa lenkkini, kun ne olisi pääsääntöisesti minun tavoitteellani pitänyt juosta PK- lenkkeinä (peruskestävyys, sykkeet 50-70% maksimisykkeestä). VK- lenkkejä (vauhtikestävyys, 70-85% maksimista) ei tietystikään pidä unohtaa, mutta niiden osuus harjoitteluajasta ovat selvästi pienemmät. Näin ollen juoksuni ovat tähän vuoden aikaan olleet pitkiä ja hitaita; takaraivossa kuitenkin pieni toive siitä, että lenkkini ovat koko ajan nopeampia ja nopeampia. Malttia tarvitaan!

Oikeanlaiset varusteet talviseen lenkkiin ovat kaiken perusta! Nastalenkkarit, talvijuoksutrikoot ja kunnollinen päähine ovat tämän kauden hankinnat.

No mutta, mites se saliharjoittelu sitten? Kannattaako sitä tehdä juoksun yhteydessä vai kumoaako treenit toisensa? Tästäkin asiasta on yhtä monta mielipidettä kuin on juoksijaakin, mutta itse olen tullut siihen tulokseen, että salilla kun treenaa takalinjaa (takareidet, alaselkä, pakara) keskisuurilla toistomäärillä, eikä lähde lataamaan isoja painoja niin hyvää tulee! Lisäksi en omasta treenistäni salilla unohda vatsalihaksia, sillä ne jos mitkä tukevat hyvää ja vahvaa juoksuasentoa! Yleisin mitä itse teen salilla on seuraavat liikkeet (näitäkin toki välillä vaihdellen):


1. Askelkyykkykävely 3x20x 60sek. (yhdessä sarjassa 10 toistoa/ jalka)

2. Kyykky 2x15x 60sek.

3. Maastaveto 2x15x 60 sek.

4. Ylätalja ("lapiokahva")  3x10x 60sek.

5. Selän ojennus penkissä 3x10x 60 sek.

6. Erilaiset vatsalihasharjoitteet. Yhden treenin aikana kuitenkin aina huomioiden sekä suoran vatsalihaksen, vinot- ja syvät vatsalihakset. Monipuolisuus kunniaan!

Painot pidän maltillisina, sillä yleisesti ottaen kaikkea ei voi kerralla saavuttaa; jos olet selvästi panostanut juoksuharjoitteluun ja treenaat esim. maratonille, keho ei pysty rekisteröimään samaan aikaan voimatreeniä maksimeilla; tai no, pystyy, mutta lopputulemat ei varmasti ole toivotunlaisia :)

Lisäksi olen pyrkinyt panostamaan kunnolliseen venyttelyyn ja rentoutumiseen. Keho kehittyy aina levossa ja jos siihen ei ole aikaa/ resursseja, on urheilusta saatavat hyödytkin puhtaita nollia. Muutaman kerran viikossa pitkät hyvät venytykset olohuoneessa ovat ainakin itselleni nousseet elinehdoksi. Muutamaan otteeseen olen eksynyt myös Bodybalance- tunnille, mutta se on vielä työn alla miten sen saisi viikoittain tapahtuvaksi :D Myös kylmäuinti on pysynyt matkassani reilun vuoden päivät ja se kyllä jos mikä avaa kipeät kintut ja vie illalla syvään uneen. Paukkupakkasia odotellen!

Ainakaan oma lajini ei lopu talveen, vaikka se hieman tuossa sellaisia merkkejä antoikin. Treenaaminen on minulle omaa aikaa, kaiken muun unohtamista ja asioiden läpikäymistä; oma terapeuttini!


Juoksumaisin terveisin,

Jutta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)