perjantai 9. marraskuuta 2018

Dynaaminen vs. staattinen venyttely

Tuntuuko, että venyttelyt jäävät useimmiten tekemättä kuin että niihin panostaisi, jopa siis ihan omana treeninään? Itse ainakin huomaan venyttelyn tarpeen vain lisääntyvän juuri silloin kun koulussa istuu pitkiä ajanjaksoja tai töissä tulee istuttua paljon koneen ääressä. Niinhän se onkin; istuminen lisää venyttelyn tarvetta enemmän kuin pelkkä liikkuminen.
___________________________________________________________

No mikä sitten on dynaamisen ja staattisen venyttelyn ero? Dynaamisella venyttelyllä tarkoitetaan nimenomaan aktiivista venyttelyä, johon sisältyy liikettä- lihas viedään venytykseen ja palautetaan heti alkuasentoon tai pidetään venytyksessä hetken aikaa. Tarkoituksena on viedä lihas useita kertoja venytysasentoon, jolla sitten taas pyritään avaamaan luonnollisia liikeratoja. Dynaamista venyttelyä kannattaa käyttää esimerkiksi liikkuvuuden kehittämiseen, lämmittelyyn tai kehonhallinnan parantamiseen. Staattinen venyttely puolestaan tarkoittaa venytystä tietylle lihakselle tietyn ajan, melkolailla paikallaan pitäen. Tutkimusten mukaan staattinen venyttely välittömästi ennen urheilusuoritusta heikentää erityisesti maksimaalista voimaa ja nopeutta vaativia suorituksia. Tutkimusten mukaan myös venyttely ennen urheilusuoritusta ei vähennä vammoja (www.ukkinstituutti.fi).

Kun teet dynaamisia venytyksiä, muistathan kehonhallinnan erityisesti raajojen ja keskivartalon osalta. Näiden venytyksien yhtenä tarkoituksena voidaan pitää myös kehon ja hermoston totuttamista nopeisiin ja suuriin nivelkulmien vaihteluihin.


Ohjeita dynaamiseen venyttelyyn

Kun teet dynaamisia venytysharjoitteita, muistathan lämmitellä hyvin ennen niiden aloittamista, etenkin jos teet harjoitukset omana treeninään. Alkulämmittelyn aikana lihakset lämpenevät ja loukkaantumisriski vähenee. Jos venyttelet kylmiltään, on venähdysten tai revähdysten riski suuri.

Riittää kun viet lihaksen venytykseen 8-10 kertaa. Jos taas haluat lisätä liikkuvuutta, voit tehdä venytykset sarjoina, esim. 3x 10 toistoa.



Hyvä esimerkki dynaamisesta venytysliikkeestä on kuvassa oleva etureiden ja lonkankoukistajien venytys; heilauta polvea ulkokierron kautta pieneen venytykseen ja toista liike. (Staattinen venytys samassa liikkeessä tarkoittaisi pitkäaikaista venytystä ja paikallaan pitoa).

Jokaisessa venytyksessä pyri saamaan lantiota hieman lisää eteenpäin ja palauta polvi aina toisen polven viereen kierron jälkeen.

Dynaamiset venytykset ovat sitäpaitsi myös hauskoja ja tuntuvat nopeasti kehossa avaavina ja lihasjumeja helpottavina liikkeinä.

Sitten ei muuta kuin kokeilemaan; rauhassa, rennosti ja kehoa hallinnassa pitäen!


Venyttävin tervehdyksin,

Jutta ja muu tiimi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)