perjantai 4. toukokuuta 2018

Kuntosali vs. jumpat

Usein ryhmäliikuntatunneilta siirtyminen kuntosalin puolelle tuntuu olevan isoimman työn takana. Ajatusmaailmaa pitää kasassa mietteet siitä, että joko oma paino alkaan nousta, ei jaksakaan nostaa niin isoja painoja kuin oli ajatellut tai että olomuoto vaihtuu raskaaksi. Voi kuulkaa, tämän jos minkä olen minäkin oppinut sivuuttamaan viimeisen vuoden aikana! Antakaas kun kerron.

Varsinaisena jumppapirkkona olen erilaisilla ryhmäliikuntatunneilla hyppinyt jo vuosien ajan. Kuntosalilla käyminen tulee minulle eteen edelleen kausittain ja olen oppinut kantapään kautta miten salilla käymistä voi hyödyntää myös ryhmäliikunnan ohjauksissa- ja jopa juoksussa! Salilla käymisen ei myöskään tarvitse olla tunteja kestävää voimatreeniä- kuka nyt sellaista edes jaksaisi. Toisaalta olen myös ymmärtänyt, että ilman kuntosalilla treenaamista kroppa ei juurikaan tottele tai ei ota ärsykkeitä vastaan niin kuin sitä toivoisi.


Valitettavaa on, että pelkkä Bodypumpissa käyminen ei tuota lisää lihasmassaa ja kehitys alkaa hidastua. Vaikka painoja saisikin lisättyä jokaisen ohjelman vaihtuessa, ei se tuota samanlaisia tuloksia kuin kuntosalilla tehtävät sarjat. Valitettavaa kyllä. Helposti kaadutaan siihen ajatteluun, että mitä enemmän jumppia putkeen, sitä paremmassa kunnossa ollaan. Uskon senkin täysin; kehittäähän se hyvin aerobista kuntoa ja keho saa hyvää kestävyystreeniä. Kuitenkaan samoilla korkeilla sykealueilla treenaaminen kerrasta toiseen ei kehitä kaikkia voiman alueita, joita tasaisesti pitäisi treenauttaa.

Usein näen tilanteita, joissa kävely tuottaa enemmän tuskaa kuin esimerkiksi kovasykkeisellä Bodystep- tunnilla käyminen. Henkeä ahdistaa, jalat ovat raskaat ja esimerkiksi työmatkapyöräily saattaa tuntua erityisen hankalalta. Tämä on juuri vaikutusta siitä, että jumpissa käydään todella ahkeraan, mutta unohdetaan matalasykkeinen liikunta. Kyllä vain, olen tämän itsekin kokenut ja pahaksi todennut...

Miten tilannetta sitten voisi korjata? Pienin askelin. Pitkiä kävelylenkkejä ei kannata hetimmiten lisätä viikko-ohjelmaan, vaan lisää vaikka muutama kerta viikkoon kun kävelet tai pyöräilet töihin. Tämän laskukaavan toteutin esimerkiksi itselleni vähän aikaa sitten ja totesin, että jos pyöräilisinkin kaikki työmatkani koko kesän, toisi se melkein 3 h lisää liikuntaa viikkoon- ja jopa melko pienellä vaivalla!

Sama koskee kuntosalilla treenaamista. Jos jumpissa tykkää käydä, älä ihmeessä jätä niitä kokonaan pois. Käy vaikka kuntosalin puolella tekemässä muutamat hyvät liikkeet ja sarjat ennen jumppaan menoa. Voin erityisesti suositella hartia- ja olkapääseudun liikkeitä Bodypumppaajille! Ai että miten kevyesti tanko jumpassa nouseekaan jo muutaman viikon jälkeen kun olet lisännyt hieman kuntosalia päivän treeniisi ;)

Kuntosalilla treenaamista suosittelen lämmöllä myös painonpudottajille; myös niille, jotka tuskailevat viimeisten kilojen kanssa ja tuntuu, että tuloksia ei näytä tulevan lainkaan. Tässä lajissa niitä tuloksia tulee, lupaan! Paino laskee ropisten, olomuoto on aivan erilainen ja peruskunto nousee kohisten.

Olisipa ihanaa, jos kaikkea ehtisi ja pystyisi tekemään hyvässä balanssissa. Keho olisi toimiva ja treeniä hyvin vastaanottava. Sitä kohden siis :)


T. Jutta ja muu tiimi

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä. Minä tahtoisin pudottaa painoa. Olen nyt käynyt ainoastaan kävelylenkeillä. Minua huvittaisi kuitenkin kokeilla niin salilla käymistä, kuin ryhmäliikuntaakin. Ehkäpä siitä saisi hieman lisämotivaatiota projektiin. https://www.fysio-eskola.fi/ryhmat

    VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)