keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Mitä on hyvä ryhti?

Viimeaikoina olen kiinnittänyt paljonkin huomiota ihmisten ryhtiin katukuvassa. Se on laittanut oman mieleni myllertämään ja miettimään, että mikä huonon ja hyvän ryhdin saa aikaiseksi? Mitkä asiat vaikuttavat ja mitkä eivät?

Vastaus on lihastasapaino, tai oikeastaan sen epätasapaino. Se on tuttu termiltään kun puhumme hyvästä ryhdistä ja sen ylläpitämisestä. Termi on kuitenkin paljon isompi ja laajempi mitä se ensisilmäyksellä antaa ymmärtää. Oletko itse koskaan testauttanut omaa lihastasapainoasi tai kamppaillut ryhtisi kanssa?


Lihastasapainolla pyritään yleensä ilmentämään liikunnallisen ihmisen kykyä käyttää omaa kehoaan mahdollisimman laajasti hyödykseen ilman sen itsensä asettamia rajoituksia oman lajinsa liikesuorituksiin. Hyvään lihastasapainoon liittyy muun muassa ryhtitekijöitä ja kehonhallintaa. Erityisesti se on kehonhallintaa omassa lajissa ja arkisissa askareissa. Miksi ryhtiin sitten tulisi kiinnittää huomiota? Siitä seuraavassa;


Ryhti on termi ja viittaa yleensä asentoon, ei toimintaan. Nykyään istumme paljon päätteiden edessä ja aivan selvästi paljon istumista sisältävä elintapa on osoittautunut suureksi terveysriskiksi. Samalla kun ryhtimme huononee, rinta- ja vatsaontelon elinten asento muuttuu ja paineinen tila ilmeisemminkin huonontaa kyseisten elinten verenkiertoa ja sitä kautta ravintoaineiden ja hapen saantia. 


Lisäksi huono ryhti ja erilaiset ryhtihäiriöt aiheuttavat suuremmalle osalle väestöä selkärangan kipua, päänsärkyä, mielialan vaihteluita, sekä verenpaineen ja pulssin häiriöitä. Kuulostaa melkoiselta riskiltä omalle terveydelle, eikö? Onneksi istuminen on osoittautunu niin haitalliseksi, että työpaikoilla on alettu nostamaan työtasoja ja tekemään töitä korotetun työpöydän ääressä. Tällöin ihmisen luonnollinen asento säilyy ja ryhtiongelmat vähenevät huomattavasti! Kokeiluun? Ehdottomasti!



        "Istuminen tappaa, pikkuhiljaa ja ryhtiä huonontaen!"




Hyvän ryhdin määritelmää




















Hyvässä ryhdissä ihmisen niin kutsuttu vertikaalinen asento on helppo. Silloin seistään linjautuneena luotisuoraan nähden. Lihaksissa on mahdollisimman vähän jännitystä, asento on rento, mutta hallittu. Hyvä ryhdin kannatus tarvitsee herkän aisti- ja korjausjärjestelmän, jotta asentoa ja tasapainoa korjaavat liikkeet pysyvät mahdollisimman pieninä ja taloudellisina. 


Näinpä. Faktat pistävät mietityttämään. Ehdoton suosikkini pitkissä päätteellä olo hetkissä onkin, että taukojumppaa ja erilaisia venytyksiä suoritetaan tunnin välein. Välillä jopa tuntuu, että hartiat painuvat eteen (puhutaan "Kynäniska"-syndroomasta), veri ei kierrä ja ajatus ei kulje lainkaan. Pieni taukojumppa ei vaadi paljon, mutta sillä saattaa olla isokin merkitys omaan ryhtiin. Kokeile huomenna esimerkiksi meidän kehittämämme, muutaman liikkeen taukojumppaa;



Kympin taukojumppa a'la hanhis-team;


Nouse seisomaan


1. Käsien pyöräytykset taakse+ eteenpäin, molemmat kädet x 10

2. Hartioiden pyöräytykset taakse+eteen x10
3. Hartioiden nostot korviin ja takaisin x10
4. Selkärangan pyöristykset, kädet lattiasta ylös x10
5. Koko kropan ravistelut 

Toista 2-3 kertaa

Kesto: 2-3 minuuttia


Mukavaa, lämmintä, ja ennenkaikkea, ryhtirikasta toukokuuta!


T: Jutta








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)