maanantai 1. elokuuta 2016

...ja niin tuli arki.

Kesäloma, se meni kuin siivillä. Taas olisi arki kotona, työpaikoilla ja kuntosaleillakin alkamassa. Tuliko otettua lomasta kaikki irti? Saitko rennon fiiliksen päälle? No hyvä sitten! Nyt kuitenkin muutama hieman painava sana tulevasta ja miten palataan taas arkeen... ;)


Elimistömme on ihmeellinen sen suhteen, että se kerryttää nestettä itseensä monestakin syystä; liiallisen suolan, sokerin ja huonojen hiilihydraattien syömisen johdosta, stressistä, alkoholin käytöstä, liian vähäisestä unesta tai huonosta unen laadusta... Syitä on itseasiassa todella monia ja nämä näkyvät heti nesteen kertymisen lisäksi myös yleisessä vireystilassa, sekä joillakin myös suoraan painon nousuna. Joka kesän jälkeinen kierre on siis valmis puhuttaessa taas uudesta alusta ja arjesta. Miten siitä sitten saa taas kiinni?

Itse noudatan muutamia pieniä "vippaskonsteja", joilla starttailen taas kohti omaa arkeani. Ensinnäkin; aina loman jälkeen kiinnitän entistä enemmän huomiota veden juontiin. Neste, joka kertyy kehoon saadaan pois vain nesteellä. Vettä 2-3 litraan päivässä ja pullo aina täyteen kun se on mahdollista. Toinen keino helpottamaan veden juontia on nauttia vettä 2-3 dl tunnissa.
Toinen hyvä vinkki "pöhöttyneen olon" poistoon on vihreiden kasvisten lisääminen ruokavalioon. Parsakaali, pinaatti, vihreä paprika, kurkku... Vaihtoehtoja on niin paljon kuin on makuaistejakin! Näitä sitten päivän aikana ainakin 500g :)

Vältän myös mahdollisuuksien mukaan vaalean leivän ja pastan syömistä, sekä panostan hyviin hiilihydraatin lähteisiin. Paljon liikkuvana koen keholleni parhaimmiksi bataatin, riisin ja tumman gluteenittoman pastan. Perunaa en tarkoituksella välttele, mutta senkin nauttimisen pidän minimissään. Parempiakin vaihtehtoja on! Marjoja on nyt myös metsät pullollaan, kannattaa hakea niitä pakkaseen! Aamupuurossa, välipalalla ja vielä illallakin ne maistuvat. Näistä saadut vitamiinit elävöittävät taas elimistön henkiin, ja pysyy se makeanhimokin aisoissa...

Pahin vihollinen itselleni kuitenkin on se iänkaikkinen sokeri... Joudun loman jälkeen kiinnittämään sen nauttimiseen entistä enemmän huomiota ja jättämään turhat lakut ja suklaat kauppaan. Perjantaisin kun karkkihammasta kolottaa eniten, kurvaan mieluummin kuivahedelmähyllyn kautta ja nappaan mukaani luumuja. Myös taatelit ovat taivaallisia, eikä niitäkään tarvitse syödä ylenmäärin; ovat itsessään jo niin makeita.

Ja hei, se tärkein! LIIKUNTA! Siksi isolla, koska sitä ei vaan voi korostaa liikaa. Kävely, kuntosali, jumppa, mikä vain; buustaat näin omaa aineenvaihduntaasi ja taas nesteet lähtevät liikkeelle. Älä odota huomiseen, sillä tänäänkin jo pääsee tekemään vaikka ja mitä.

No entä se uni sitten? Lomalla tuli valvottua helposti yli puolen yön ja nukuttua yli yhdeksään aamulla. Keino löytyy melko helposti tähänkin; sänkyyn klo.22.00 ilman sosiaalista mediaa ja unta ainakin kahdeksan tuntia. Ihmiskeho ei valitettavasti toimi, jos se ei saa tarpeeksi lepoa. Se on vähän kuin pistäisi rahaa pankkiin. Mitä enemmän liikut ja teet töitä, sitä enemmän tulisi kiinnittä huomiota myös lepoon ja unen laatuun.

Kävelemään, mars! Jo puoli tuntia riittää.

Jo näillä muutamilla helpotuksilla saan ainakin itse vireystilani ja nesteen kertymisen aisoihin. Olo on paljon helpompi jo parin päivän jälkeen. Omasta (ja tietysti myös työni) puolesta voin sanoa ja todeta, että syödä ja liikkua pitää, jotta jaksaa! Se tässä onkin pienen työn ja vaivan takana mitä me suuhumme pistämme, koska ja paljonko. Sama koskekoon liikuntaa; koska ja paljonko ;)


Tässä siis palaa purtavaksi lomakauden jälkeen.


Elokuisin terveisin,

Jutta.





2 kommenttia:

  1. Etsin tietoa Salon kuntosaleista ja päädyin tänne. Tosi hyvä blogi ja paljon mielenkiintoisia postauksia! Selasin yhdellä kertaa tosi monta sivua putkeen ja ei taida olla enää epäselvää, minkä salin Salossa valitsen! Innolla odotan syksyn tunteja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenna kommentista. Kivaa, että jutut ovat miellyttäneet! Tervetuloa hanhis-teamiin, tunneilla nähdään ;)

      Poista

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)