maanantai 22. elokuuta 2016

Hyvä aamupala

Menneillä viikoilla juttelin erään asiakkaani kanssa syömistottumuksista ja siitä mikä on järkevää syömistä. Ensimmäisenä hänen kohdallaan nousi pintaan aamiaisen vähäinen syöminen tai sen jättäminen välistä kokonaan. Ymmärrän hyvin, että sen syöminen saattaa olla hankalaa, jos sitä ei ole koskaan syönyt tai mistä se sitten koostuisi. Käydään siis läpi muutama hyöty ja vinkki seuraavassa;


1. Aamiainen on päivän tärkein ateria

Vanha tuttu klisee, mutta totta! Yön jäljiltä ihmisen elimistö on tietynlaisessa paastotilassa. Sen olisi siis saatava ravintoa taas käynnistyäkseen. Jos aamiainen jää välistä, kropan paastotila jatkaa pitkälle keskipäivään, jolloin olo on nuutunut ja väsynyt. Aamiaisen syömällä käynnistät myös aineenvaihduntasi. Aamiaisen tulisi sisältää suurin määrä ravinteita ja vitamiineja verrattuna muihin päivän aikana nautittuihin aterioihin.2. "Syö aamupalalla kuin kuningas, lounaalla kuin prinssi!"

Panosta aamiaiseen. Sen ei tarvitse ja pitäisi olla tuhti ja rasvainen pekoniaamiainen, vaan runsasravinteinen. Puurot, erilaiset smoothiet, hedelmät ja marjat ovat hyviä esimerkkejä "kuninkaallisesta" aamupalasta. Kun panostat aamuun ja heräät puoli tuntiakin aikaisemmin valmistamaan aamupalaa, olet varmasti virkeimmilläsi lounaaseen mennessä. Täten lounaalla sinun ei tarvitse syödä isoja määriä hiilihydraatteja ja mieliteot esimerkiksi rasvaiseen ruokaan pysyvät aisoissa.


3. Painonpudottajan kulmakivi

Jos mietit pudottavasi painoa tai haluavasi eroon kesän aikana kertyneistä kiloista, lähde miettimään syötkö aamupalaa. Jos syöt, mieti mitä syöt. Jos et syö, sama juttu. Kun päivän aloittaa terveellisellä aamupalalla, on epätodennäköisempää, että päivällä sortuu syömään kaikkea epäterveellistä ja korkeakalorista. Jos annat kehollesi jotain, se on myös valmis luopumaan jostakin :)


4. "Kiireessä ei aamupalaa ehdi syödä"

Ehtii kyllä, jos on valmis panostamaan itseensä ja aamiaiseen korkeeseen laatuun. Illalla voi laittaa valmiiksi jo tekeytymään tuorepuuron tai valmistaa smoothien. Pieniin yksityiskohtiin panostaminen asia kerrallaan vie tässäkin pitkälle.


5. Verensokeriarvot pysyvät kurissa

Jos kärsit muutoinkin "nälkäkiukusta", kokeile ottaa aamiainen mukaan päivärytmiisi. Tasaisesti päivän aikana syöminen aamusta alkaen pitää verensokerin aisoissa ja sorrut vähemmän kiusauksiin karkki- tai pullahyllyllä ;)
6. "Mitä syön aamupalalla?"

Jos pidät puurosta, sen valmistaa nopeasti myös mikrossa. Jos pidät enemmän kylmästä aamupalasta, heitä blenderiin hyvät rasvat (avokado, pähkinät, siemenet), lehtivihreää (viherjauheita, pinaattia, lehtikaalia), proteiinin lähde (kananmunan valkuaisia, erilaisia kasvipohjaisia proteiineja, rahkaa), hiilihydraatin lähde (kaurahiutaleita, banaania, omenaa, kiivejä) jne jne. Vaihtoehtoja ja makupareja on satoja! Eikun kokeilemaan :)


7. Jaksat liikkua ja nukut hyvin

Aamiainen vaikuttaa vahvasti myös siihen mitä tulemme päivän aikana tekemään. Jos aamiaisen skippaa joka ikinen päivä, väsymys vetää enemmän kohti kotisohvaa kuin kuntosalia tai lenkkipolkua. Aamiaiseen panostamalla vaikutat loppupäivän aktiviteetteihisi. Samalla myös unenlaatu on varmasti parempaa kuin jos jätät väliin aamiaisen ja korvaat päivän aikana aterioita suklaalla ja muulla huonolla ravinnolla.


Miten siis olisi; jos aloittaisit jo huomenna laittamalla kaurapuuron päälle marjoja, hieman kookosöljyä, vähän pähkinärouhetta ja silauksena vielä kiiviä? Kylkeen hyvää kahvia ja hieno viikko voi käynnistyä ;)

T: Jutta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)