perjantai 19. tammikuuta 2018

Fustra yhteistyössä UKK- instituutin kanssa

Terveiset Fustra Personal Traineriltamme Hetalta! 

Seuraavassa juttua UKK- instituutin toteuttamasta 
tutkimuksesta yhteistyössä Fustra International Oy:n kanssa
vuosina 2014-2017. Täyttä asiaa!




Fustra-harjoittelulla toimistotyöntekijöiden niskakivut hallintaan

Niskan- ja hartiaseudun, sekä alaselän kiputilat ovat yleisimpiä työikäisen väestön vaivoja. Vähintään kohtuullisesti kuormittava lihaskuntoharjoittelu on ainoa liikunnallisen kuntoutuksen muoto, jonka vaikuttavuudesta kipuun ja toiminnanhaittoihin on tieteellistä näyttöä toistuvissa tai ja kroonisissa niska- ja selkäkivuissa.

Lihaskuntoharjoitteluohjelman (Fustra20Niska&Selkä) vaikuttavuutta selvitettiin UKK-instituutissa yhteistyössä Fustra International Oy:n kanssa v. 2014 - 2017.

Fustra20Niska&Selkä -liikuntaohjelma on Fustra Finland Oy:n kehittämä liikuntatuote, jonka toteutuksesta liikuntakeskusten asiakastyössä vastaavat Fustra- koulutuksen saaneet fysioterapeutit, liikunnanohjaajat ja liikuntaneuvojat. Tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää Fustra20Niska&Selkä -liikuntaohjelman vaikuttavuutta toistuvaan niska- ja selkäkipuun, fyysiseen kuntoon ja elämänlaatuun toimistotyötä tekevillä naisilla ja miehillä.

Fustra -harjoitteluryhmään arvotut tutkittavat osallistuivat yhteensä 20 kertaa tunnin mittaiseen, yksilöllisesti ohjattuun ja progressiivisesti etenevään Fustra20Niska&Selkä -liikuntaohjelmaan. Ohjattuja harjoituksia oli kaksi kertaa viikossa, harjoittelujakson kokonaiskesto oli 12 viikkoa. Tämän jälkeen tutkittavat saivat harjoittelussa käytetyt välineet omakseen ja heidän toivottiin jatkavan harjoittelua omatoimisesti. 


Verrokkiryhmään arvottuja tutkittavia pyydettiin säilyttämään aiempi fyysisen aktiivisuuden tasonsa ja liikuntatottumuksensa koko tutkimuksen ajan. Lisäksi heille tarjottiin mahdollisuutta osallistua Fustra20 Niska & Selkä -ohjelmaan ohjatusti 5 kertaa tutkimuksen päätyttyä.

Tutkimuksen osallistui 175 toimistotyötä tekevää naista ja miestä, joilla oli ollut toistuvia niska- tai selkäkipuja. Noin puolet tukittavista arvottiin liikuntaryhmään ja puolet vertailuryhmään.
 Liikuntaryhmäläiset saivat yksilövalmennusta lihaskuntoharjoitteluun kaksi kertaa viikossa 10 viikon ajan (yhteensä 20 harjoituskertaa), minkä jälkeen heitä kehotettiin jatkamaan harjoittelua omatoimisesti. 


Niskahartianseudun kipu ja rasittuneisuus vähenivät 3 kuukauden jälkeen Fustra-harjoitusryhmällä merkittävästi enemmän kuin vertailuryhmällä, joka ei harjoitellut.

Vaikutukset olivat havaittavissa vielä 12 kuukauden seurantamittauksissa ja haitallisia rasitus- tai muita vammoja ei tutkimuksessa ilmennyt lainkaan. Selkäkivun osalta sen sijaan vastaavia hyötyjä ei saavutettu. Fustra-selkäharjoitusten sisältöä kehitetäänkin jatkossa tutkijoiden ehdotusten mukaisesti.

Tutkimukseen pääset kokonaisuudessaan klikkaamalla allaolevaa linkkiä:


http://www.ukkinstituutti.fi/tutkimus/tutkimushakemisto/101/fustra-liikuntaohjelman_vaikuttavuus


_____________________________________________________________

Kysyttävää Fustra- treenien aloittamisesta tai näytetunneista? 

Ole rohkeasti yhteydessä suoraan Hetaan esimerkiksi sähköpostitse: heta.leino(a)hanhivaara.fi



Tammikuussa 2018 varatut Fustra- näytetunnit nyt vain 10€ (norm. 35€). Varaa aikasi suoraan Hetalta!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)