perjantai 20. huhtikuuta 2018

Nuorten kuntosaliharjoittelu

Tänään aikaisessa aamussa juttelin työkaverini kanssa nuorten kuntosaliharjoittelusta; millä iällä, minkälaisella ohjelmalla ja kenen valvonnassa nuoren voi kuntosalille päästää? Siitä hekestä aloin pohtimaan asiaa hieman laajemmin. Siitä seuraavassa... 


Kuntosaliharjoittelu nostaa edelleen päätään nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. On ollut ilo huomata, että sitä harrastetaan nykyään ennemminkin oma hyvinvointi edellä kuin liian ulkonäkökeskeisesti. Onhan erityisen tärkeää, että jo nuorella iällä aloitettu voimaharjoittelu kehittää lihaksistoa myös vuosiksi eteenpäin; jaksat nousta sängyltä ylös, kurottaa asioita alas ylähyllyltä ja pääset jopa istuutumaan tuolille ja sieltä ylös. Nämä kaikki ovat taitoja, jotka iän myötä heikkenevät jokaisella. Meistä jokainen vanhenee, miksi siis asioihin ei lähdettäisi vaikuttamaan jo nuorella iällä?

Nuorten (iältään 12-17-vuotiaat) kuntosaliharjoittelu tuntuu olevan pienesti jopa tabu. Erityisesti ikäluokassa, jolloin kasvua vielä tapahtuu. Pelätään, että liian suuret painot tai liian monimutkaiset liikkeet estävät nuoren normaalia pituuskasvua. Uskon kuitenkin vahvasti, että kun asioita tehdään oikeilla tekniikoilla, saliohjelmat on tehty ammattilaisten seurannassa ja sellaisten valvovien silmien alla, joilla on saliharjoittelusta edes jonkinlaista ymmärrystä, ei hätää ole.

Saliharjoittelun aloittaminen mielletään useimmiten aloitettavaksi 15-16- vuotiaana; silloin pituuskasvu on jotakuinkin jo saavutettu ja kuntosaliharjoittelun aloittaminen on turvallista. Olen itsekin uskonut asiaan melkoisesti jopa näihin päiviin saakka, kunnes asiaa pohtii hieman toiselta kannalta; pyrkiihän lapsi ja nuori jo erittäin nuorella iällä myös esimerkiksi pelaamaan jalkapalloa , koripalloa, uintia, pesäpalloa... Pidetäänkö näiden lajien harrastamista tabuina? Ei juurikaan. Miksi nuori ei voisi kiinnostua yhtä hyvin kuntosaliharjoittelusta? Kuntosalilla kuitenkin pystyy tekemään paljon muutakin kuin vain isoja maksimitoistoja; tasapainoharjoittelua, ketteryyttä, kestävyyttä, hyppyjä... vaikka ja mitä! Eihän ensikertalaisia aikuisiakaan laiteta ensimmäiseksi kyykkäämään 150 kilolla? :)

Omista lajitreeneistäni (uinti) on jo reippaasti yli 10 vuotta aikaa, mutta niistäkin ajoista muistan uimaryhmän poikien kiinnostuneen puntin nostamisesta 13- kesäisinä. En muista ajoista muuta kuin sen, että kuntosaliharjoittelua pyrittiin lisäämään meille viikkorytmiin varovaisesti kerran viikkoon, uintia tukemaan. Olimmehan mekin siis reippaasti alle 15- vuotiaita ja asioita salin puolella tehtiin vakaasti valvovan silmän alla, tehtyjen ohjelmarunkojen mukaan. Omat vanhempani eivät kyseenalaistaneet punttitreenejä, kannustivat ja tukivat kylläkin. Mikä olisi tässä vuosien saatossa muuttunut?

Nykypäivänä nuorelta helposti jää arkiaktiivisuus syrjään, sitä olisi hienoa pystyä lisäämään, edes hieman. Kouluun mennään mopoautolla. Välitunnilla koulussa pelataan ja viestitellään puhelimet kädessä ja kun koulupäivä päättyy, päästään taas mopoautolla kotiin. Siellä hetki syöden pientä välipalaa ja illalla isä tai äiti vie nuoren futistreeneihin. Siellä nuori juoksee tunnista kahteen hiki otsalla ja palaa taas autokyydillä kotiin (Tämä kaikki siis karrikoiden; ei ollenkaan yleistäen, mutta näin voi pahimassa tapauksessa olla). Mihin jäi pyörä, omien jalkojen käyttö, raikkaan ulkoilman hengittäminen? Tässäkin asiassa varmasti hyöty esimerkiksi futiksen pelaamisesta nousisi äärimmäisyyksiin, kun treeneihin mentäisiin pyörällä tai välitunniksi jätettäisiin puhelimet luokkaan. Salille voitaisiin lähteä vaikka suoraan koulupäivän jälkeen.


Pois Somesta ja vaikka kuntosalille ;)

Jos siis nuori kiinnostuu kuntosaliharjoittelusta, miksi häntä ei sinne voisi hyvin päästää? Kun ohjelmat suunnitellaan oikein, joku katsastaa alkuun liikeradat oikeiksi, painot laitetaan kohdilleen ja tuetaan nuoren harrastusta niin varmasti myös muutos arkiaktiivisuuteenkin tulee näkymään. Näin uskon.


Me Hanhivaaralaisetkin haluamme omalta osaltamme tukea ja kannustaa nuoria kuntosaliharjoittelun maailmaan. Meillä hanhiksessa kuntosalille on 15 vuotta ikärajana, mutta nuorempikin pääsee kuntosalille, muutama asia huomioiden:

- Joku Hanhivaaran Personal trainereista on tehnyt nuorelle ohjelman huoltajan luvalla. Liikkeet ja painot on katsottu läpi, sekä kerrottu mitä kuntosalilla kuuluu tehdä.

tai

- Nuori treenaa jonkun urheilulajin parissa ja on saanut lajiin perustuvan saliharjoitteluohjelman.


Jos mieltäsi askarruttaa vanhempana tai aloittelevana kuntosaliharrastajana jokin saliharjoitteluun liittyvä, ole rohkeasti yhteydessä meihin Personal trainereihin. Yhteystietomme löydät täältä: http://www.hanhivaara.fi/hanhivaara/index.php?k=112585 . Autamme tilanteessasi mielellämme :)


Mukavaa viikonloppua!

t. Jutta ja muu tiimiEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)