perjantai 11. toukokuuta 2018

Totta vai tarua?

Sain eräältä asiakkaaltani pyynnön toteuttaa yhteen väittämiä, jotka vellovat liikunnan, syömisen ja esimerkiksi painonpudotuksen ympärillä. Seuraavassa muutamia joihin paneuduin...



"Kun syöt vähemmän mitä kulutat paino putoaa"- Totta. Asia on täysin fakta, mutta toteutuakseen hieman haastavaa. Ruuan  sisältämästä energiasta voi olla vääränlaisia käsityksiä ja sen yhteen sovittaminen omaan ruokavalioon on ajoittain työn ja tuskan takana. Peruspilarit siis kuntoon ja ottamaan selvää energiamääristä!

"Laihduttaminen pilaa aineenvaihdunnan"- Tarua, mutta osittain myös totta. Liian pitkään liian pienillä energiamäärillä keho menee ns. tilttiin ja tästä seurauksena voi olla esimerkiksi aineenvaihdunnan hidastuminen. Jos vuosia jojoilet painosi kanssa, stressaat arjessasi tai et nuku hyvin, voi olla, että se aiheuttaa aineenvaihduntaasi ja hormonitoimintaasi hidastumista ja sitä kautta vaikuttaa suoraan painonhallintaan.

"Syöminen kello 18 jälkeen illalla lihottaa"- Tarua. Ennen nukkumaan menoa keho tarvitsee polttoainetta myös yötä varten. Erityisesti hiilihydraateilla on todettu olevan positiivinen vaikutus uneen ja sen laatuun. Keho tuottaa melatoniinia eli unihormonia illalla yötä varten ja hiilihydraateista on todettu olevan sen tuotantoon positiivisia vaikutuksia. Kaurapuuro toimii myös iltapalana todella hyvin!

"Mitä enemmän liikun sitä enemmän laihdun"- Tarua. Pyhällä kolminaisuudella pääsee pitkälle; liikunta, lepo ja ravinto. Nämä kun ovat kaikki kohdallaan, päästään pitkälle. Jos pihistät esim. unen määrästä, näkyy se varmasti lopputuloksessa. Liikunnassa laatu on ehdottoman tärkeää!



"Kuntosalilla treenaaminen on pakollista jokaiselle jossain vaiheessa"- Tarua. Mikään liikunta mikä ei tuota mielihyvää itselleen ei ole pakollista! Vaihtoehtoja lihastasapainon ylläpitoon löytyy esim. oman kehon painon harjoitteista tai Hiit- tyyppisestä treenaamisesta. Riippuen tietysti siitä mitä ihminen omalle keholleen tavoittelee, mutta pääsääntöisesti pakottamalla itseään mihinkään ei tuota minkäänlaista tulosta.

"Aamupala on päivän tärkein ateria"- Totta. Keho kärsii yön aikana paastotilasta ja se tulisi poistaa aamusta, jotta se pääsee taas käyntiin päivää varten. Jos olet huono syömään aamupalaa tai koet pahaa oloa heti aamusta, lähde liikkeelle pienin askelin; ennen töihin lähtöä vaikka banaania suuhun ja töissä pieni annos kaurapuuroa. Näin saat totutettua kehoa syömään oikein ja tasaisesti!


Siinä siis pohdittavaa tulevalle viikolle;)


Mukavaa viikonloppua!

t. Jutta ja muu tiimi








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)