perjantai 18. toukokuuta 2018

Helle ja treenaaminen

Viimeiset viikot ovat kelit hellineet myös Salon seutua. Kerrankin on ollut lämmintä ja auringosta on saanut nauttia! Vai onko sittenkään? Pystyykö ihminen treenaamaan samalla kapasiteetilla kuin vähän kylmemmässä ilmassa? 

Erityisen tärkeää on huolehtia nesteytyksestä. Sanotaankin, että nesteitä tulisi nauttia aina treenatessa huomattavasti enemmän päiväkulutukseen nähden, mutta erityisesti siihen tulisi kiinnittää huomiota helteiden aikana. Helposti pidät huolta nesteytyksestä, kun lisäät juomapulloon veden joukkoon hieman urheilujuomaa tai ihan vaikka pari hippua merisuolaa. Näin vältät esimerkiksi suonen vedot tai huonon olon treenien aikana. Kuumalla ilmalla hikoilet vieläkin enemmän ja tarvitset hieman "jytympää" juomaa. Keho siis nesteytyy paremmin pienen lisän kera!


Tottakai myös helteiden aikana voi liikkua, pitää vain normaalista rytmistään kiinni ja jos tuntuu, että helle vaikuttaa treeneihin vahvasti, muista liikkua vähän myöhemmin illalla tai sitten aikaisin aamulla. Aurinko porottaa erityisen kovin keskipäivän kohdilla ja keho reagoi aina kuumiin olosuhteisiin. Tarkkana siis!

Mitenkäs sitten tuon pukeutumisen laita? Mitä pukea päälle, jotta vältetään kehon yli kuumeneminen? Tässäkin kohdassa suosittelen väljää, rentoa ja hengittäviä materiaaleja. Esimerkiksi juoksussa pukeutumisen muistisääntönä on hyvä pitää +10 astetta; mittari jos näyttää ulkona olevan +23 astetta ja täyttä aurinkoa, vastaa se hetken päästä juoksemista +33 asteen helteessä. Välttääksesi lämpöhalvauksen, vähempi on parempi!


Helteilläkin voi juosta, mutta kuumassa juoksemiseen kannattaa erikseen totutella ja opetella.

Millä tavoin sitten kannattaa helteillä treenata? Hyväksi olen ainakin itse kokenut ulkona treenaamisen suhteen treenit, jotka eivät välttämättä sisällä niin paljon koordinaatiota vaativia harjoitteita tai kovavauhtisia juoksulenkkejä. Erityisesti jos kärsit sydän- tai munuaisvaivoista, kevennä harjoittelua ulkona huomattavasti. Kevyt kävely- tai juoksulenkki riittänee.

Helteillä on ihana tehdä kuntosalilla treeniä, kun on viileää ja ilmastointi hyrrää. Siitepölykään ei jostain syystä vaivaa niin tuhottoman paljoa :D Helteillä toimii esimerkiksi toiminnallinen treenaaminen; boksihypyt, köysien heiluttelut, hyvät vatsa- ja selkälihasliikkeet voimapalloilla, punnerrukset ja leuanvedot. Siinäpä se! Ehtii vielä loppupäivän nauttia auringonpaisteesta ;)

Toivotaan nyt, että auringonpaiste jatkuisi ja kunnon kesä koittaisi. Ei ole parempaa kuin kesä ja valo!


t. Jutta ja muu tiimi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)