tiistai 3. helmikuuta 2015

Kuntoilijan ravinto

Treenaat hullun tavalla salilla ja käyt jumpissa viisi kertaa viikossa. Silti fyysinen harjoittelu ei näy kropassasi ja väsymys on ylitsepääsemätöntä. Homma voi olla täysin kiinni ruokavaliostasi ja siitä mitä pistät suuhusi.Naisella keskimääräinen energiankulutus vuorokauden aikana on noin 2 000 kcal. Säännöllisesti liikkuvalla ihmisellä energiankulutus saattaa hypätä helposti jopa 2 500 kcal. Mitä enemmän siis liikut, sitä enemmän kulutat energiaa.

Energian saanti päivän aikana on todella helppoa täyttää ns. huonoilla kaloreilla; helposti mukaan tarttuu sämpylä, einespizza tai vaikka vain karkkipussi pahimman nälän varalle. Ravinteikkaan ruuan eteen täytyy useimmin nähdä enemmän vaivaa ja sitä pitäisi syödä reippaammin. Tässä kohdin usein astutaankin harhaan; mietitään miksi söisi niin paljon enemmän kuin vain yhden pienen nopean suupalan.

Entä sitten se vanha kunnon lautasmalli? Aivan loistava vinkki jokaiselle aktiiviliikkujalle! Kootaan lautanen puolilleen vihreää (kasvikset, juurekset ja salaatit), neljänneksellä proteiinin lähteellä (lihat ja kalat) sekä neljänneksellä hiilihydraatteja (pastat, perunat ja riisit). Kroppa tarvitsee palautumiseen hiilihydraatteja, joten niiden välttämiseen ei kannata rankalla kädellä pyrkiä.

Myös jälkiruoka on ihana päätös aterioinnin jälkeen, mutta mitä sitä sitten ottaisi? Sen ihanan palan suklaakakkua vai hedelmäsalaattia? Jälkiruoka ei ole kielletyllä listalla, jos vain valitset oikeanlaisen jälkkärin. Pelkkä hedelmäkin ravinteikkaan ruokailun päätteeksi tekee hyvää!

Liiallinen kieltäytyminen on myös pahasta. Useimmiten erilaiset lakot ja dieetit johtavat loppupeleissä ahmimiseen ja uusi oravanpyörä on valmis. Aterian jälkeen makeanhimo useimmiten iskeekin, joten sen taltuttamiseksi nappaa banaania poskeen tai lohkaise palanen appelsiinia! :)

Tämän tiistain tippinä toimiikin; 80% kiinteytymiseen ja painonpudotukseen johtavaan lopputulokseen tapahtuu ruokavalion kautta ja 20% liikunnasta. Jos esimerkiksi painoa on pudotettavana useita kiloja, paino tippuu ensin kovaakin vauhtia pelkästään vain ruokavaliota noudattamalla. Erinomainen lisä painonpudotuksen rinnalle on juurikin aktiivinen peruskestävyysliikunta.

Kuntoilun jälkeen pitää ja saa syödä! Ei ole mitään järkeä päättää olla syömättä kello kuuden jälkeen illalla ja pistää kroppaansa säästöliekille. Polttoainetta tarvitaan niin kiinteytymisessä, painonpudotuksessa kuin lihasmassan hankinnassakin. Kukaan ei ole vielä laihtunut pitkällä tähtäimellä jättämällä ruokailuja väliin. Älä myöskään pihistele iltasyömisessä silloin, jos olet aamupäivällä syönyt enemmän. Ota vain kiinni hyvärytmisestä syömisestä taas seuraavana päivänä.
                                                 

Nyt siis reippaasti kaupan kasvis- ja hedelmähyllyille ja etsimään kauden värikarttaa ruokapöytään ;) Itselläni eilen uuniin löysi tiensä parsakaali, palsternakka,punajuuri, bataatti ja porkkana silauksella oliiviöljyä ja kalaharin suolaa. Namskis, toimii!
T. Jutta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)