keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Stressi ja sen hallinta

Ajoittain meillä jokaisella ilmenee sitä, nimittäin kamalan kuuluisaa stressiä. Sitä syntyy työpaineista, sosiaalisista suhteista; mitä nyt kullekin mistäkin. Hyvä olisi kuitenkin tiedostaa hetimmiten nuo hetket ja tilanteet, joista stressiä syntyy. On sitten stressiä paljon tai vähän, tiedosta sen vaikutukset omaan jaksamiseesi ennen kuin on liian myöhäistä.

Työelämässä stressiä syntyy väistämättä. Jotkut osaavat kuitenkin käyttää työstä aiheutuneen stressin myös hyödykseen ja käyttävät sitä loistavana apukeinona työtehtävien suorittamisessa. Tietynlainen paine nimittäin synnyttää myös tuloksia! Jos kuitenkin stressiä on liikaa, rupeaa myös keho reagoimaan psyykkisten oireiden kanssa yhteistyössä; päätä särkee, väsyttää, ruoka ei maistu (tai se maistuu väärällä tavalla), unohtelet herkemmin asioita; vaikutuksia on satoja! Näitä välttääksesi suosittelen asioiden organisointia niiden sallimissa rajoissa; teet nyt sen minkä pystyt ja huomenna taas lisää. Ihminen ei ole tässäkään suhteessa kone, vaikka niin usein sitä toivommekin.


"Stressiä ei ole mahdollista eikä tarvettakaan poistaa, koska tietystä määrästä stressiä on myös hyötyä. Sopiva määrä stressiä vie eteenpäin ja vaikuttaa aikaansaannoksiimme".


Työssä myös stressiä aiheuttavat erilaiset kuormitustekijät. Joillakin työ on fyysisesti raskasta, joillakin staattiset tai muutoin hankalat työasennot kuormittavat liikaa. Joillekin taas jatkuva istuminen tekee pahaa ja erityisesti paljon toistoja sisältävä työ rasittaa kehoa. Nämä kaikki kuormittavat tuki- ja verenkiertoelimistöämme. Kyseiset kuormitustekijät ovat väistämättä yhteydessä myös työtapaturmiin. Näiden kuormitustekijöiden löytyessä omasta työstäsi, pysähdy hetkeksi; voisitko kenties jotenkin vähentää näistä aiheutuvaa stressiä? Voisitko pitää itsestäsi huolta työn ulkopuolella niin, että se myös tukisi omaa työtäsi? Näiden kysymysten ääreen on hyvä palata aina silloin tällöin; työ on tehokkainta silloin kuin juuri sinä voit hyvin!

Työtä tulisi kuitenkin pitää myös voimavarana, jolloin se ei ole vain haitallisesti kuormittavaa. Kun tunnistat työssäsi omat voimavarasi, se auttaa sinua myös negatiivisen stressin hallinnassa. Tässä kohdin pidän itse erittäin tärkeänä työhyvinvointia, työn omaa imua "Flowta". Kun on "Flowta" on myös onnistumisia työssä ja sitä jotenkin kummasti jaksaa haastavissakin tilanteissa.

Hyvässä työyhteisössä työn voimavarat tyydyttävät inhimillisiä perustarpeita. Tutkimusten mukaan ihmiset, jotka ovat kokeneet työilmapiirinsä hyväksi tai erinomaiseksi, ovat puolta herkemmin olleet halukkaita vaihtamaan työpaikkaansa, sairaspoissaolot ovat vähentyneet huomattavasti ja he ovat herkästi myös olleet oma-aloitteisia kehittämään työtään eteenpäin. Pystytkö tänään sanomaan, että oma työyhteisösi toimii? Pystyt jakamaan siinä asioita joka suhteessa ja tulet toimeen kaikkien kanssa? Itse ainakin tokaisen tässä kohdassa jälleen kerran; minulla ainakin on hyvä olla juuri tässä työssä ja omassa tiimissäni. Onhan sinullakin? Jos siis työyhteisö toimii, toimit varmasti sinäkin! :)



Pahimman stressin yllättäessä, mieti heti alkuun seuraavia kohtia;

1. Onko kyse jostain sellaisesta työtehtävästä, josta et kenties selviä yksin? Voisitko kenties saada siihen työkaveriltasi apua?

2. Nukutko tarpeeksi? Palaudutko riittävän nopeasti? Ihminen tarvitsee vähintään 8 tuntia unta yössä, joista syvän unen vaihe tapahtuu klo 00-04 välisenä aikana. Jos syvän unen osuus jää tuon neljän tunnin alle, on palautuminen myös vähäistä.

3. Pidä pieniä taukoja työpisteeltäsi! Hilpaise ulkoilmaan muutamaksi minuutiksi ja vedä reippaasti raikasta ilmaa keuhkoihin. Pyörittele käsiä ja jalkoja. Rauhoita mielesi. Työt sujuvat huomattavasti helpommin tästä eteenpäin; veri kiertää aivoihin asti.

4. Käytä pöytäkalenteria! Kirjaa ylös päivän aikana tehtävät asiat ja vedä niitä yli sitä mukaa kun saat ne hoidettua. Tämän on tutkitusti todettu lieventävän stressiä ja saa kehossa aikaan onnistumisen tunnetta; "Tulipas sekin asia vihdoin hoidettua!".

5. Unohda työpaineet- ja murheet mennessäsi kotiin. Mielen päällä olevien asioiden pohtiminen juuri ennen nukkumaanmenoa eivät auta ketään. Mieti tässä kohtaa, että asian pystyy huomennakin hoitamaan, juuri nyt asian suhteen ei enää voi tehdä mitään. Murhe se on pienikin murhe, mutta sen selvittämiseen ei kannata uhrata koko yötä :)

6. Työpäivän jälkeen 15 minuutin kävely tekee terää! Liikunnalla on aina positiivisia vaikutuksia mielemme sopukoihin. Yleensä myös "hermolenkki" saattaa venähtää myös pidemmäksi ja kotiin tullessa asiat eivät olekaan enää yhtään niin suureellisia mitä kuvittelimme. Kokeile, lupaan että tämä kohta toimii! :)


Nyt siis stressiä niskasta kiinni ja hallitsemaan sitä ;-)

Oikein ihanaa joulunodotusta kaikille!


Terkuin, Jutta.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)