perjantai 15. huhtikuuta 2016

Kesätauko, kannattaako se?

Oletko miettinyt tulevaa kesää ja treenaamista? Jääkö treenit aina automaattisesti kesän ajaksi unholaan? Olisiko mahdollista tehdä tänä kesänä toisin? Kun teet kesälläkin edes pientä ylläpitävää treeniä, ei kuntosi laske dramaattisella tavalla.

Kestävyyskunto, kuin myös lihaskunto, alkaa laskea nopeasti, jos ihminen lopettaa säännöllisen kuntoliikunnan. Parin viikon totaalinen treenitauko (puhumattakaan koko kesästä!) voi heikentää hapenottokykyä jopa kymmenellä prosentilla. Hapenottokyky on erityisen tärkeää erityisesti kestävyyskunnon kannalta. Kestävyyskunnon lasku jatkuu lineaarisesti noin kolmen kuukauden ajan; erityisesti jos lopetat kuntoliikunnan, kuljet työmatkat autolla ja istut paikoillasi koko työpäivän. Kunto heikkenee huomattavasti kolmen kuukauden liikkumattomuudella ja saavutetaan jo "sohvaperunataso".

Lihaskunnon heikkeneminen on pienempää ja hitaampaa kuin kestävyyskunnon, mutta heikkenee sekin ison tauon myötä. Lihasvoima heikkenee jo parin kuukauden aikana kymmenellä prosentilla. Tauko lihaskuntotreeneistä pienentää lihasta ja erityisesti lihashermotukselle voi käydä niin, että lihassolut eivät enää aktivoidu tauon jälkeen yhtä aktiivisesti kuin ennen taukoa.


"Lihasvoima voi kehittyä kymmenen prosenttia kuussa jopa kokemattomallakin treenaajalla, jos jaksat käydä salilla pari kolme kertaa viikossa."


Mitä parempi kunto ihmisellä on, sitä enemmän se laskee tauon aikana. Jos esimerkiksi jalkaprässissä nostit aikaisemmin 150 kiloa ja kaveri puolet vähemmän, laskee oma tasosi suhteellisesti enemmän kesätauon aikana. Kuulostaa suurelta tiputukselta, eikö? Pitäisikö treenejä jatkaa kesänkin aikana? Ehdottomasti!

Kuntosi ei kuitenkaan palaudu yhtä nopeasti kuin se on laskenut. Jos mietitään kesää ja kesän ajaksi 3 kuukautta ja olet treenamatta tuon koko ajan; kunnon palautuminen vie suurinpiirtein kaksinkerroin pidemmän ajan eli puolisen vuotta.

Välillä on kuitenkin ihan terveellistä pitää parinkin viikon tauko ja tehdä täysin jotain muuta. Tuona aikana ei yleensä tapahdu dramaattisia muutoksia, kunhan muistat kävellä portaat, käyttää hyödyksi työmatkat kävellen tai pyöräillen ja vähentää auton käyttöä muutenkin. Terveellisen elämäntavan ylläpito läpi vuoden kannattaa!

Mars pihalle ja luonnon helmaan! Kesällä se kannattaa.

Jos siis tänä kesänä toimisitkin toisin; kävisit sateisina päivinä kuntosalilla, uisit järvessä, juoksisit ja tekisit toiminnallisia harjoitteita omalla pihanurmella. Nyt jos koskaan kannattaa käyttää sääolosuhteet hyödyksi ja pitää kropasta huolta myös kesällä. Mielestäni ihminen tekee vain ison karhunpalveluksen itselleen jäädessään kesäksi sisälle makkara kourassa. Karrikoidusti siis ;)


Nautinnollista kevään jatkoa!

T: Jutta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)