keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Palkkaria luonnollisesti!

Sain hetki sitten toivetta blogipostauksesta, jossa käsiteltäisiin palautumista ilman lisäravinteita ja onko se edes mahdollista. Vastaus on ehdoton kyllä; vaihtoehtoja on itseasiassa melko paljonkin. Puhtaasta ruuasta saat tarvitsemasi ravintoaineet rankasta salitreenistä palautumiseen tai vaikka juoksulenkinkin jälkeen.

Aika usein kuulee puhuttavan siitä koska palautusjuoma tulisi nauttia. Toinen väittää, että palautusjuoma pitäisi ottaa välittömästi treenin jälkeen, jotta vältettäisiin lihasten katabolia ja toiset uskovat syömiseen silloin kun siltä tuntuu. Tutkimusten mukaan palautusjuomasta on kuitenkin keskimääräisesti hyötyä. Lihaskoon- ja voiman ylläpidossa voi tarve olla pienempää kuin lihaskasvuvaiheessa tai kevyen tunnin ryhmäliikunnan jälkeen palautusjuomaa et välttämättä tarvitse. Proteiinia sisältävän palautusjuoman tarkoituksena on tehostaa treenin proteiinisynteesivastetta, mutta myös nopeuttaa lihasten palautumista. Samaten hyöty on pieni niille ihmisille, jotka treenaavat harvoin.

"Mitä palautusjuoman tulisi sisältää?"

Sopivassa suhteessa hiilihydraatteja ja proteiinia. Jos puhutaan täysin puhtaan ravinnon kautta nautituista ravintoaineista on vastaus yksinkertaisuudessaan banaani ja lasi maitoa. Banaani sisältää hiilihydraatit, kivennäisaineet ja vitamiinit kun taas sitten maidosta saat proteiinin suoraan lihasten käyttöön. Voit esimerkiksi ennen treeneihin lähtöä surauttaa nämä kaksi blenderissä ja laittaa sheikkeriin! Vola; ilman lisäaineita!

Rasvasta ei tiedetä olevan merkittävää haittaa tai hyötyä harjoittelun välittömässä yhteydessä nautittuna. Rasva hidastaa ruoansulatusta ja ei siksi ole aivan optimaalista nauttia kovin rasvapitoista ruokaa ennen tai jälkeen harjoittelun.

Palautumisjuoman tarkoituksena on täyttää tyhjentyneet hiilihydraatti, proteiini ja nestevarastot. Tunti harjoituksen jälkeen nautitun kiinteän aterian hitaat proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat imeytyvät kehoon myös paremmin kun keho on saanut välittömästi treenin jälkeen käyttöönsä tarvitsemansa ravintoaineet. Vältät siis mahdollisen lihasten katabolian hetimmiten ja saat enemmän aikaa käyttöösi esimerkiksi ruuan valmistukseen, jos se ei jo kotona odota valmiina. Keho pysyy käynnissä vaikka se ei siltä tuntuisikaan!

Alla muutama hyväksi toteamani palautusjuoma ilman lisäravinteita. Kaikki raaka-aineet löydät kaupan hyllyltä! Eikun kokeilemaan;


VIHREÄ PALKKARI

- Kourallinen lehtikaalia
- 1/2 banaani
- 1,5 dl vettä/ maitoa/ mantelimaitoa (maidoton)
- 2 kananmunan valkuaista
- 1/2 omena
- Sitruunan mehua maun vuoksi
- Tuoretta minttua
























PEHMEÄ PALKKARI

- 1 dl maustamatonta jogurttia/ mantelijogurttia (maidoton versio)
- 1 dl mansikoita
- 1 dl mustikoita
- 1 rkl hunajaa
- 1 dl vettä/ maitoa
- Tuoretta inkivääriä



















Olet sitten kovakin salilla rehkijä tai kestävyysharjoittelija, kokeile näitä!

T: Jutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)