maanantai 11. heinäkuuta 2016

Puoli vuotta ja kroppa kuosiin!

Personal Trainerimme Katja sai tämän vuoden tammikuussa valmennettavakseen Harrin, jonka tulokset puhuvat puolestaan! Seuraavassa itse valmentajan ja valmennettavan mietteitä kuluneesta ajanjaksosta.Projekti Schwarzenegger 6kk

"Tammikuun alussa 2016 alkoi projekti Schwarzenegger; niin minulle puhelimessa sanottiin. Kunto pitää saada samanlaiseksi kuin Arnoldilla, eli sixpack esiin ja habaa kehiin. Pikkuisen jouduin kyllä jarrua heittämään kehiin, että jospa nyt ei kuitenkaan ihan kuudessa kuukaudessa tätä tavoitetta saavuteta, mutta hyvään alkuun kyllä päästään. Yleensäkin valmennuksissa lähden asiakasta viemään kohti elämäntapaa kuin kuuriluontoista dieettiä.

Lähtötilanne Harrilla oli tammikuussa kuntotesteissä (VO2max- testillä) keskinkertainen. Liikkuvuus hartioissa oli heikko ja puolieroja löytyi kiertoliikkeessä. Lihaskunnossa oli parantamisen varaa varsinkin vatsalihasten osalta. Myös ylimääräistä oli kertynyt vuosien saatossa keskivartaloon, johon Harri itse halusi muutosta, jotta luistin kulkisi jääkiekkokaukalossa nopeammin. Jottei homma olisi tullut liian helpoksi, löytyi polviongelmaa, sekä molemmat olkapäät oli leikattu kertaalleen. Onneksi haasteet on tehty ainoastaan voitettaviksi.

Neljä kuukautta on nyt tehty Harrin kanssa töitä punttisalilla nousujohteisesti. Kyykky kulkee ja voimatasot ovat nousseet hyvää vauhtia. Mikä parasta valmentajana ajatellen – olkapäät ehjänä sekä polvet kestää kyykyt. Omalla ajalla Harri on treenannut salilla pari - kolme kertaa viikossa. Lisäksi hän on käynyt myös pelaamassa lätkää sekä välillä käynyt uimassa tai lenkillä nostamassa sykettä. Minun tehtäväkseni on jäänytkin jarruttelu ettei homma lähde lapasesta liiallisen tekemisen kautta. Järkevintä on tässä vaiheessa tehdä niin vähän kuin on tarpeen tavoitteen saavuttamiseksi  eikä niin paljon kuin viikkoon mahtuu liikuntaa. Lepoviikkojakin on kalenteriin mahtunut säännöllisin väliajoin kroppaa kuunnellen.

Missä mennään nyt? Lätkä kulkee ja peleissä jaksaa mies painaa ihan uudella innolla muutakin kuin yhden vaihdon. Välitestit teimme pari viikkoa sitten ja hapenottokyky oli noussut erittäin hyvälle tasolle tässä vaiheessa. Lihaskunto parantunut selkeästi ja liikkuvuuttakin saatu. Tällä erää keskitymme voimatreeniin salilla sekä liikkuvuuteen, jotta paikat pysyy ehjinä.

Hyvä tästä tulee, kun motivaatio on korkealla! Enemmän ja vähemmän vitsihän tuo Schwarzenegger -juttu oli, mutta sopii kyllä kieltämättä aika hyvin tähän projektiin..!"


Seuraavassa Harrin mietteitä valmennusajasta; 

"Lähtökohta oli se, että urheilu- ja kuntoilutaustaa minulla oli/on n. 40 vuoden ajalta. Ensimmäisestä punttisalilla käynnistäkin on hyvinkin tuo yli 35 vuotta. Eli jonkinlainen käsitys liikunnan harrastamisesta minulla jo olikin ennen tähän projektiin lähtemistä, mutta...

Kaikki alkoi tosiasioiden tunnustamisella. 40 ikävuoden jälkeen oli tasaisesti tullut elopainoa lisää ja  liikunta ja kuntoilu oli jäänyt enemmänkin "Täytyis täst varmaan taas alkaa jottain tehrä" -tyyppiseksi itsenä pettämiseksi. Kylmä totuus on, ettei kaksi kertaa viikossa "höntsä lätkää" riitä pitämään hyvää  kuntoa yllä. Sen lisäksi vanhojen punttisalivammojen takia leikatut olkapäät ja kertaalleen leikattu kierukkavaurioinen polvi kaipasivat kipeästi (sanan varsinaisessa merkityksessä...) kuntoutusta. Kaiken tämän tiedostaen, en kuitenkaan löytänyt motivaatiota itsekseni alkaa puuhastelemaan taas kuntoilun eteen. Tarvitsin kunnon potkua persuuksiin, jotta motivaatio taas löytyisi!

Sattumalta näin Hanhiksen mainoksessa tämän 6 kk:n "Kroppa kuosiin" -paketin ja tein päätöksen lähteä avoimin mielin kokeilemaan.

Heti alkuun tuli kylmää vettä niskaan, kun tehtiin kehonkoostumusmittaus ja kuntotesti. Molemmissa tulokset olivat karmaisevat. Nyt viimeistään ymmärsin itsekin, että jotain on todellakin tehtävä.

Onnekseni sain ohjaajakseni Katjan, joka todellakin tietää mitä tekee. Systemaattisesti lähdettiin liikkeelle aivan perusasioista. Koko ajan kroppaa kuunnellen ollaan edetty kevät pienin askelin, opetellen liikeradat ja sopivat vastukset. Ollaan haettu juuri sellaisia harjoitteita, jotka purevat suoraan ongelmakohtiin ja eniten vahvistusta kaipaaviin kehon osiin, kestävyys- ja hapenottokykyharjoituksia unohtamatta. Tietenkin myös ruokavaliota muokattiin järkevämmäksi, joka on varmastikin suurin yksittäinen tekijä hyvien tulosten saavuttamisen kannalta.

Ja kuinkas kävikään? Motivaatio löytyi heti ensi kerrasta lähtien ja tuloksia alkoi tulla. Kunto alkoi kohota heti. Vatsa alkoi pienentyä, hapenottokyky parani kohisten ja ennen kaikkea mieliala virkistyi ihan toisenlaiseksi kun huomasi, että eihän peli ole vielä menetetty.

Vaikeinta on ollut oikeastaan itsensä hillitseminen. Tulosten kohetessa into treenaamiseen lisääntyy ja helposti tulee mentyä sen kanssa yli. Siinäkin Katja on ollut koko ajan hereillä ja muistutellut liiallisen tekemisen riskeistä. Pitää muistaa, että en ole enää parikymppinen, eikä palautuminen ole myöskään enää sillä tasolla kuin nuorena. Myös oikeanlaisen lihashuollon merkitys kasvaa ikääntymisen myötä, se pitää muistaa!


Kuten sanottu, hyvä tästä tulee! Kunhan vain muistaa pitää tosiasiat mielessä ja sopeuttaa treenimäärät niiden mukaan."
______________________________________________________

Hyvältä kuulostaa, Harri! Koko Hanhis- Team onnittelee hyvien tulosten johdosta ja jatkaa tsemppaamista jatkoon :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)