perjantai 24. helmikuuta 2017

Hyvinvoinnista

Miten ihminen saavuttaa hyvinvoinnin ja tasapainon elämässään? Se mitä pidämme elämässämme prioriteettina numero 1, tekee meistä juuri sellaisia kuin olemme. Jotkut aikatauluttavat viikkonsa tarkalleen tunnettain, jotkut panostavat rauhalliseen ja hyvään kävelylenkkiin pitkän päivän päätteeksi. Jotkut meistä taas panostavat perheeseen ja suunnittelevat arkensa sen ympärille. Mikään näistä ei silti tee meistä kenestäkään huonompaa tai parempaa ihmistä. Tulemme ja elämme toistemme kanssa hyvässä balanssissa.

Olen onnekseni huomannut, että yhä enemmän media kirjoittaa ja panostaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. On edelleen totta, että naisten lehdistä löytyy tuhansia juttuja nopeista laihdutuskikoista tai juuri siitä oikeasta "rasvanpolttotreenistä". Itse vihaan koko sanaa! Uskon, että kun ihminen eräs kaunis päivä katsoo itseään suoraan peiliin ja sanoo: "Vau mikä ilmestys!" on homma hallinnassa ja elämä rullaa. Koko ajan itsensä moittiminen ja pyrkimys laihempaan olemukseen on huolestuttavaa. Oman vartalonsa kanssa eläminen ja siihen luottaminen on paras vaihtoehto. Onko se niin paha juttu, että nyt painat viisi kiloa enemmän kuin haluaisit? Mitä sitten kun painaisitkin sen viisi kiloa vähemmän? Olisitko silloin onnellisimmillasi vai tahtoisitko silloin enemmän?


Minua on aina kiinnostanut ihmisen anatomia ja se miten vartalomme tietyissä tilanteissa käyttäytyy. Sen takia ehkä liikunta on alana minulle se oikea. Se tuottaa minulle hyvää oloa ja saa minut tarttumaan uusiin uriin entistä useammin; janoan tietoa! Olen kuitenkin viimeisimpinä vuosina huomannut, että kaikkea ei vain yksinkertaisesti voi saada. Täytyy asettaa tavoitteet sen mukaan mikä on mahdollista nykyisellä elämäntilanteella. Se, että haaveilemme, on ihanaa, mutta se, että tavoittelemme mahdottomia ja elämme sen mielikuvan kanssa, ei ole tasapainoista. Täytyy siis elää täysillä hetkessä ja kuulostella pikkuhiljaa mikä olisi seuraava etappi.

Kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista olisi muutenkin parempi puhua enemmän. Ruokien punnitseminen grammalleen, herkkujen välttäminen kuukaudesta toiseen väkipakolla tai nukkuminen liian vähäisillä tunneilla ei tuo tunnetta hyvästä olosta- päinvastoin. Tätä kaikkea rumbaa pyörittäessäni olen itse päässyt hyvään ratkaisuun; säännöllinen ja hyvälaatuinen ruokavalio, treenit kroppaa kuunnellen ja minimissään kahdeksan tunnin yöunilla on paletti täysin hallinnassa! Herkkuja tietysti unohtamatta (miksi vastustaa irtokarkkisäkkiä kun siihen on VÄLILLÄ mahdollisuus ja halu? :)) Tunne, että voi syödä mitä haluaa, milloin haluaa, herkutkaan eivät tunnu kielletyltä houkutukselta.

Kerran viikossa, eikä koko ajan, joten miksikäs ei? 

Törmäsin hetki sitten Yle Areenan puolella vanhoihin klippeihin ruokaohjelmasta 1960- luvun alkupuoliskolta. Kaksi kokkia kertoi painonpudottamisesta ja ruokamääristä, joita ihmisen tulisi syödä laihtuakseen. Hauskaa oli katsoa ohjelmaa ja huomata, että joitain asioita mietimme vielä tänäkin päivänä, mutta jotkut asiat taas ovat kehittyneet melkoisesti 50 vuoden aikana. Mieltäni mietitytti myös, että asioista kertoivat juuri kokit.

Huvittavinta oli, että he esimerkiksi suosittelivat jättämään klo. 18 jälkeen ruokailun kokonaan. Näin kroppa "kärsisi" nälästä kokonaisen illan ja yön, jolloin aamulla sitten kroppa olisi sulattanut rasvaa oikein olan takaa. VÄÄRIN!  Toinen mihin kiinnitin huomiota oli eri ruokien kalorimäärät ja että mitkä ruuat sisältävät kaloreita saman verran. Kokit suosittelivat muun muassa syömään mielummin kaksi ruokalusikallista rasvaa kuin saman kalorimäärän sisältävää kalaa tai kasviksia. (Tähänhän esimerkiksi perustui aikoinaan Painonvartijat- konsepti; syö vähän kaloreita pienellä annoskoolla- ja laihdu!).

Kun oikeasti lähdetään miettimään painonpudotusta, on siinä pitkäjänteisyys valttia! Useimmiten turhaudutaan ensimmäisten viikkojen aikana, kun tuloksia ei rupea näkymään. Kannattaa muistaa, että keho reagoi muutoksiin pienellä viiveellä ja vie sen pari viikkoa aikaa tottua kaikkeen uuteen. Motivaation pitäminen oman hyvinvoinnin eteen on tärkeää ja ensisijaisesti oikeanlaisten työkalujen löytyminen. Toimii siis myös painonpudotuksessa!


Ole itsellesi armollinen, se riittää!

Hyvinvoivin terveisin,

Jutta ja muu tiimi.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)