perjantai 10. helmikuuta 2017

Pimeä vastaan aurinko!

Kevät on kohta täällä! Auringon valo on pikkuhiljaa alkanut lisääntyä ja kroppakin hereillä eri tavalla. Verrattuna muuhun maailmaan, me suomalaiset olemme siitä jännä kansa, että joudumme selviytymään suurimman osan vuosirytmistämme pimeyden kanssa. Aurinko pilkahtelee harvoin ja pimeää on aamulla töihin lähtiessä ja töistä palatessa. Miten sitten selvitä tästä ajasta normaalisti, myös treenien ja syömisten suhteen?Kaamosväsymyksestä kärsii vuosittain noin yksi sadasta suomalaisesta. Useimmilla kaamosväsymyksen oireet alkavat jo lokakuussa ja helpottaa vasta helmi- maaliskuun puolella. Tyypillisiä oireita ovat unentarpeen ja ruokahalun lisääntyminen. Myös makeanhimo iskee illansuussa. Näin päivän kalorin saanti nousee ja niitä ei ehditä kuluttaa pois normaalissa arjessa. Kaamosaikana paino siis saattaa nousta 2-3 kilon verran. Muutamilla hyvillä tärpeillä näistäkin oireista on mahdollista päästä yli; toimii ainakin allekirjoittaneella!


1. D- vitamiinin lisäys

D- vitamiini on suomalaisille jo melkein elinehto ja sitä tulisi yli 12- vuotiaiden nauttia jo ympäri vuoden päivittäin. Kuitenkin pahimman kaamoksen yli suosittelen lisäämään muutaman mikrogramman enemmän päiväsaantiin. Paljon on ollut viime vuosina kiistelyä D- vitamiinin imeytymisestä tabletin muodossa (nestemäinen vs. tablettiin lisätyt ylimääräiset kokoamisaineet), mutta tämäkin selviää kokeilemalla ja itselle parhaaksi havaitsemalla. Virallinen saantisuositus päivittäin on 10 mikrogrammaa, mutta kaamosaikana suosittelen ainakin tuplaamaan tuon määrän!

2. Kuntoliikunnan lisääminen

Jo tunti päivässä peruskuntoa lisäävän liikunnan harjoittaminen voi tuoda helpotusta kaamoksen keskelle. Kävele vaikka töihin ja takaisin, heitä kävelylenkki töiden jälkeen tai suuntaa kevyelle ryhmäliikuntatunnille. Tämä vaikuttaa suoraan unenlaatuusi ja virkeyteesi aamulla herätessäsi. Toista ainakin 2-3 kertaa viikossa!
3. Kirkasvalohoito

Kirkasvalolampun hankkiminen kotiin ei ole koskaan huono vaihtoehto. Laita lamppu päälle herätessäsi ja nauti aamupala sen ääressä. Valon tehon on todettu olevan tehokkainta aamulla klo. 6-9 välillä ja vaikuttavan suoraan muun muassa makeanhimoon.


4. Ruokarytmin säilyttäminen

Syöminen 4-5 kertaa päivässä säilyy edelleen myös pimeänä aikana. Suosi joka aterialla kämmenen verran proteiinia, hyviä rasvoja, sekä tarpeellinen määrä hiilihydraatteja. Hyvä vinkki kiireiseen arkeen on laittaa aluksi esim. puhelimen hälytystoiminto päälle kolmen tunnin välein. Näin kroppakin pikkuhiljaa tottuu säännöllisiin ruokailuväleihin.


5. Päätä herkkupäivä viikolle!

Herkkupäivän pitäminen kerran viikossa estää myös hyvin makeanhimoa päivittäin, sillä jos olet varsinainen karkkihiiri, tämä voi jopa helpottaa tilannettasi. Näin voit nauttia kerran viikossa juuri siitä mistä eniten pidät ilman huonon omantunnon tuskia. Nautinnot myös ruuan suhteen kannattaa säilyttää!


Onko sinulla jotain hyviä tärppejä pimeästä ajanjaksosta selviytymiseen? :) Kohtahan se jo onkin ohi ja päivätkin ovat alkaneet pidentyä. Ihanaa aurinkoista kevään odotusta jokaiselle!


- Jutta ja muu tiimi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)