perjantai 3. toukokuuta 2019

Kesä tulee, oletko valmis?

Kevät ja alkuvuosi on mennyt kivasti treenatessa, mutta nyt tuntuu että olisi tauon paikka. Kesälaitumet odottavat, olisi kivaa vain rentoilla... Miltä kuulostaa? 
Erittäin houkuttelevalta kylläkin, mutta tiesitkö sitä faktaa, että voit menettää osan kevään harjoitteluvaikutuksista kesän aikana, jos nyt lopetat treenaamisen? 

Kesäksi voi vähentää treenimääriä ylläpitävälle säädölle, jolloin saavutetut tulokset säilyvät. Kokonaan treenin lopettamista emme kuitenkaan suosittele; oman kehosi ja aktiivisuutesi kannalta.

Näin kauniita kelejä odotamme Hanhis teamissäkin kuin kuuta nousevaa!
(Kuva 2018 kesän puistojumpasta)

Pelkkä laakereillaan lepo alkaa helposti heikentämään kuntoasi; tutkimusten mukaan jopa 10% kahden viikon aikana. Kun koko kevään ja pimeän syksyn on hankkinut hyvän määrän lihasta tai kestävyyttä jumpista ja lenkkipolulta, on tullut virtaa omaan arkeen, miksi siitä olotilasta haluaisi luopua? Kerrommekin nyt, että liiku kesällä voimaa ja kestävyyttä ylläpitäen; voit hyvinkin vähentää kesälomalla treenimääriäsi, ehkä jopa muuttaa treenin intensiteettiä. Tällöin voima- ja kestävyystasosi eivät varmasti ainakaan katoa.

Voimaa ja lihasmassan hankintaa ei pitäisi täysin unohtaa. Jos kevään aikana on tottunut tekemään voimaharjoittelua 3-4 kertaa viikossa, vähennä nyt kesäksi voimaharjoittelu yhteen tai kahteen viikkokertaan; tällöin pidät voimatasoistasi huolen ja olet hyvässä kunnossa, kun syksyn treenit taas alkavat. Voit miettiä myös asian näin; motivaatio treenaamiseen pysyy kohti pimeää syksyä mentäessä, kun keho ei ole täysin voimaton ja nuuvahtanut kesän laakereilla lepäilystä ;)

"Voima- ja lihasmassatreenin tuloksia voi ylläpitää huomattavasti pienemmällä treenimäärällä kuin ne on alunperin hankittu. Salilla ei siis tarvitse juosta niin usein. Tämä on loistava mahdollisuus kesäajanjaksoa ajatellessa."

Mistä sitten tietää miten ja milloin treenata, kun on se kesälomakin ja kaikkea muuta ohjelmaa koko ajan? Lohdutamme tähän sanomalla, että treenata pystyy missä tahansa; mökillä, ulkomailla biitsillä tai kuntosalilla, kävellen tai juosten pitkin koivukujia hiljaisina kesäaamuina; you name it!

Myös suunnitelmallisuus on asia, jota kannattaa kokeilla; merkkaa kalenteriin kaikki tulevat viikon treenisi ja suunnittele tekemisiäsi. Näin treenit tulee varmemmin tehtyä, kun ne ovat jossain ylhäällä ja pystyt välillä vilkaisemaan kalenteria. Mikään ei ole parempaa kuin treenata vapaasti, nauttia kellottomasta arjesta ja levätä kun siltä tuntuu! Toisaalta; mitä sitten jos jokin suunniteltu treeni jäisikin välistä? Voit tehdä sen sitten myöhemmin tai olla tekemättä; stressin väheneminen on yksi lomalaisen tärkeistä tavoitteista.

Seuraavassa Hanhis teamin vinkit kesällä treenaamiseen;

1. Vähennä treenimääriäsi, mutta älä lopeta kokonaan.

2. Muuta treenitehojasi; voimaharjoittelusta hetkeksi HIIT-treeneihin tai kovatehoisista jumpista lyhyempiin juoksulenkkeihin tai kävelyyn.

3. Lepää ja nuku riittävästi.

4. Suunnittele rennosti.

5. Kysy tarvittaessa apua ammattilaiselta lomakaudellesi treeneihin ja sen jaksottamiseen.

6. Ole armollinen itsellesi; niinkuin tähänkin saakka.




Liikutaan siis edelleen koko kesä; ehkä hieman naruja hölläten, mutta silti niistä tiukasti kiinni pitäen ;)


Alustavin kesäterkuin,

Jutta ja muu tiimi.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)